Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες σε αναλογία 5:1, ενώ εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50.
Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στο σχηματισμό στην επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και στην απελευθέρωση μέσα στις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων ενός άλατος του ουρικού οξέος που λέγεται ουρικό μονονάτριο.
Ο σχηματισμός των κρυστάλλων αυτών οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα, δηλαδή σε υπερουριχαιμία.
Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς. Η υπερουριχαιμία οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος είτε σε μειωμένη αποβολή από τους νεφρούς είτε σε συνδυασμό και των δύο αυτών μηχανισμών.
Μέχρι την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου οξείας ουρικής αρθρίτιδας συνήθως προηγείται μια μακρά περίοδος ασυμπτωματικής υπερουριχαιμίας
Η αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνει συνήθως αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Είναι απαραίτητο ωστόσο να προχωρήσετε σε διατροφικές αλλαγές για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων επεισοδίων οξείας ουρικής αρθρίτιδας.
Αποφεύγετε τη ζάχαρη
Το ουρικό οξύ δεν παράγεται μόνο από πρωτεΐνες, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ήταν 85% υψηλότερος σε άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό τον μήνα. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό για να απομακρύνετε το ουρικό οξύ από τα νεφρά πριν συγκεντρωθεί στο σώμα.
Αποφεύγετε το αλκοόλ
Ποτά όπως η μπύρα και το ουίσκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυτό ευνοεί την παραγωγή περισσότερου ουρικού οξέος, δεδομένου ότι τα νεφρά διαχωρίζουν πρώτα τα απόβλητα που σχηματίζονται από το αλκοόλ στο αίμα.
Μελέτη έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει κατά 48% τον κίνδυνο επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες τα δύο.
Ελέγξτε το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων
Η ινσουλίνη παράγει ουρικό οξύ στο σώμα. Η νεφρική νόσος, η ψωρίαση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και ο καρκίνος είναι ασθένειες που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλή παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα. Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης.
Η ασπιρίνη, τα διουρητικά, τα φάρμακα που καταστέλλουν το ουροποιητικό και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις ουρικού οξέος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Κρέας, ψάρι και συγκεκριμένα λαχανικά με μέτρο
Αποφεύγετε το μοσχάρι, το ζαρκάδι, το κυνήγι, το αρνί, το χοιρινό, τη γαλοπούλα και όλα τα εντόσθια που είναι πλούσια σε πουρίνες.
Ψάρια, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, οι αντσούγιες και τα οστρακοειδή, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, είναι συνεπώς λάθος η άποψη που επικρατεί ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι.
Αποφεύγετε επίσης λαχανικά όπως μανιτάρια, σπαράγγια, σπανάκι, κουνουπίδι, ξερά φασόλια και αρακά. Επιλέγετε άπαχο κρέας και πουλερικά, καθώς και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, ανανά, φράουλες, αβοκάντο, πιπεριές και ντομάτες.