Το ανέβασμα 50 σκαλοπατιών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, θρόμβους αίματος και καρδιακές προσβολές, έως και 20%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη είδε αυτά τα οφέλη με πέντε σετ σκάλες (των 10 σκαλοπατιών) την ημέρα, συγκρίνοντας τους με άτομα που δεν ανέβαιναν καθημερινά καθόλου σκάλες.
Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να παρέχει μια ενισχυμένη μορφή αερόβιας άσκησης, κατά την οποία το σώμα μάχεται με τη βαρύτητα για να κινηθεί προς τα πάνω, χρησιμοποιώντας έτσι περισσότερους μυς και δαπανώντας περισσότερη ενέργεια.
Το τακτικό ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου(CVD) γενικότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα άτομα που ανέβαιναν 50 σκάλες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ανέβαιναν καθημερινά καθόλου σκάλες.
Αν και η μελέτη, Τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Atherosclerosis, επικεντρώθηκε κυρίως στην αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο – η οποία περιλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις καρδιακές προσβολές και τους θρόμβους αίματος – τα συμπεράσματά της ισχύουν για την καρδιαγγειακή νόσο γενικά, σύμφωνα με τον αντίστοιχο συγγραφέα της.
Η αναρρίχηση σε σκάλες μπορεί να προστατεύσει την καρδιά
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από 458.860 ενήλικες συμμετέχοντες στην UKBiobank. Συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την αναρρίχηση σκαλοπατιών, τον τρόπο ζωής και τους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες των ατόμων ως δεδομένα βάσης και στη συνέχεια ξανά πέντε χρόνια αργότερα. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 12,5 χρόνια.
Στη συνέχεια διασταύρωσαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων όσον αφορά την αναρρίχηση σκαλοπατιών με στεφανιαία νόσο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οξείες επιπλοκές, τις οποίες χρησιμοποίησαν ως δείκτες αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου για την παρούσα μελέτη.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μια μέση σκάλα είναι 10 σκαλοπάτια και παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου για τα άτομα που ανέβαιναν τις σκάλες τους 1-5, 6-10, 11-15, 16-20 και ίσες ή περισσότερες από 21 φορές την ημέρα.
Αν και η μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση του ανεβοκατεβάσματος σκαλοπατιών σχετιζόταν με άτομα που δεν θεωρούνταν σε ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω γενετικής, το ανέβασμα σκαλοπατιών αντιστάθμισε επίσης τον προϋπάρχοντα κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου άλλων συμμετεχόντων.
Πώς το ανέβασμα σκάλας μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
Το ανέβασμα σκάλας είναι ένα είδος έντονης άσκησης που έχει δείξει οφέλη στη μείωση διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης και της φλεγμονής και στη μείωση άλλων ασθενειών που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως ο διαβήτης.
Είναι ουσιαστικά [μια] ενισχυμένη μορφή αερόβιας άσκησης, επειδή όχι μόνο έχετε την κίνηση – την κίνηση που παίρνετε από το περπάτημα – αλλά στην πραγματικότητα εμπλέκετε και άλλες μυϊκές ομάδες.
«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το περπάτημα στις σκάλες είναι πιο σκληρή άσκηση από το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή όχι μόνο κινείτε το σώμα σας, αλλά το κινείτε ενάντια στη βαρύτητα και ουσιαστικά σπρώχνετε τον εαυτό σας προς τα πάνω και έξω.
Στην πραγματικότητα γυμνάζεις τους μύες στο κάτω μέρος του σώματός σου, αλλά επίσης γυμνάζεις τους μύες στον πυρήνα σου, στο κάτω μέρος της πλάτης σου» αναφέρουν οι συγγραφείς.
«Επειδή το ανέβασμα στις σκάλες είναι πιο δύσκολο, κάνετε περισσότερη άσκηση. Πιστεύουμε ότι το ανέβασμα των σκαλοπατιών στην πραγματικότητα σας προσφέρει τριπλάσια άσκηση σε σχέση με τον ίδιο χρόνο που περπατάτε στο έδαφος», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Όταν το ανέβασμα σκάλας είναι δύσκολο
Ωστόσο, το ανέβασμα σκάλας δεν είναι η μόνη μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει και να διατηρήσει την υγεία του. Τα προβλήματα των αρθρώσεων μπορεί να εμποδίσουν το ανέβασμα 50 σκαλοπατιών ή και πολλών καθόλου.
Κάθε άσκηση είναι καλύτερη από τη μη άσκηση. Το να ανεβαίνεις τις σκάλες είναι ίσως καλύτερο από το περπάτημα, αλλά σίγουρα το περπάτημα είναι καλύτερο από το να κάθεσαι στον καναπέ.
www.healthstat.gr