in

Πτυχίο θα αποκτούν όσοι εκπληρώνουν Στρατιωτική Θητεία

Στο τέλος όσων εκπληρώνουν τη Στρατιωτική τους Θητεία οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρέχουν ένα πιστοποιητικό ειδικότητας, το οποίο θα αναγνωρίζεται τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι έρχονται ουσιαστικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Μάλιστα αποκάλυψε ότι από το φθινόπωρο του 2024 στο ελληνικό στράτευμα θα προσφέρεται μια «εναλλακτική» στρατιωτική υπηρεσία.

Η «ειδικότητα αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι» δεν είναι άγνωστη βεβαίως στους στρατεύσιμους των παλιότερων γενιών, με βασικές ειδικότητες αυτές του οδηγού βαρέος οχήματος, του τυφεκιοφόρου, του αρχηγού πληρώματος, του γραφέα κ.τ.λ.

Στο νέο σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης εισάγεται η «πιστοποίηση αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι», το οποίο θα έχει ισχύ πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης. Η λογική είναι να μην αποτελεί η στρατιωτική θητεία ένα είδος «νεκρού χρόνου» αλλά να εφοδιάζει τους στρατεύσιμους με δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην πολιτική τους ζωή.

Το νέο σύστημα εδράζεται σε αυτήν την αντίληψη, η οποία δεν συνοδεύεται από συνήθεις εξαγγελίες περί αύξησης ή μείωσης της θητείας, στράτευσης στα 18, υπηρεσίας στα σύνορα ή εθελοντικής κατάταξης. Στο Πεντάγωνο τέτοιου τύπου παρεμβάσεις θεωρούνται «πολυφορεμένες» και γι’ αυτό τον λόγο προτιμήθηκε η κατεύθυνση της «χρηστικής θητείας» για τους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Ουσιαστικά ο Νίκος Δένδιας επανέφερε παλιότερες δηλώσεις του όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, “το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τόσο οριζόντιες δεξιότητες για όλους, όπως η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, όσο και κάθετες εθελοντικού χαρακτήρα, όπως η εκπαίδευση σε ειδικότητες που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και η φοίτηση σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Στρατός με ειδικότητες ΙΕΚ: Πιστοποιητικά σε μηχανικούς ΙΧ, μάγειρες, διασώστες, τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, αρτοποιούς και όχι μόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», στην κατεύθυνση της «χρηστικής θητείας» μαζί με το απολυτήριο, θα παρέχονται πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ψηφιακές δεξιότητες.

Για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό σημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν σε πρώτη φάση 50.000 tablets που θα χρεώνονται σε κάθε στρατιώτη με… «108». Κάτι που σημαίνει πως, όπως χρεώνεται το όπλο, ο σάκος και η εξάρτηση, έτσι θα χρεώνεται και το tablet, το οποίο με το τέλος της θητείας θα παραδίδεται στη μονάδα.

Τα χρήματα για την προμήθειά τους θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτά τα tablets θα προσφέρεται πρόσβαση σε online εκμάθηση.

Στο τέλος της θητείας οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρέχουν ένα πιστοποιητικό ειδικότητας, το οποίο θα αναγνωρίζεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Μια σειρά από πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης περιμένουν τους στρατευμένους από το δεύτερο εξάμηνο του 2024: Επαγγέλματα δηλαδή που θα τα διδάσκονται και θα τα μαθαίνουν στον Στρατό. Οι πιστοποιήσεις θα αφορούν ειδικότητες, όπως ναυαγοσώστης, μηχανικός αυτοκινήτων, χειριστής προωθητής γαιών, χειριστής ισοπεδωτής γαιών, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, αρτοποιός, μάγειρας, βοηθός κλινικής μικρών ζώων, διασώστης, παροχή πρώτων βοηθών και ειδίκευση στην πολιτική προστασία.

Βεβαίως πολλές από τις ειδικότητες αυτές προσφέρονται και στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες με νομοσχέδιο που θα έχει τίτλο «Θητεία – Ευκαιρία» και που θα κατατεθεί στη Βουλή να εφαρμόσουν το σύστημα αυτό, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Εκεί προβλέπεται και εθελοντική υπηρεσία γυναικών.

Έξτρα μόρια για ΑΣΕΠ

Το σημαντικό με τις αλλαγές που δρομολογούνται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι, ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα του υπουργείου, θα μπορούν με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, όχι μόνο να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, αλλά να λαμβάνουν και επιπλέον μοριοδότηση.

Παράλληλα, από το 2024, μαζί με τη στρατιωτική θητεία θα δίνεται η δυνατότητα στους στρατεύσιμους, να ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ή να την ενισχύουν και παράλληλα, να μαθαίνουν και τα βασικά για τον χειρισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Πηγή

20 Φωτογραφίες με συμπτώσεις που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έγιναν

«Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου». Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες κακάο