Χωρίς φυτοφάρμακα, με νερό, κοπριά αλόγων, γαιοσκώληκες και… αράχνες καλλιεργεί βιολογικές μπανάνες και παπάγιες ο Μανόλης Σουργιαδάκης από την Ιεράπετρα
Στην Ιεράπετρα, ο πιο έμπειρος στην καλλιέργεια της βιολογικής μπανάνας και της βιολογικής παπάγιας είναι ο 64χρονος Μανόλης Σουργιαδάκης, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κεντριού, 4 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, έχοντας εγκαταλείψει τη συμβατική καλλιέργεια εδώ και 20 χρόνια.
Από το 2005, ο Μανόλης Σουργιαδάκης άρχισε να καλλιεργεί βιολογικές μπανάνες χωρίς να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Χρησιμοποιεί μόνο νερό και οργανική ουσία από κοπριά αλόγων, ενώ έχει αντικαταστήσει ακόμα και τα βιολογικά φυτοφάρμακα με τις θαυματουργές αράχνες που έχει εγκαταστήσει ανάμεσα στις μπανάνες και τις παπάγιες. Οι αράχνες, που είναι αρπαχτικά, δεν πειράζουν τα φρούτα, αλλά τρέφονται μόνο με τα βλαβερά έντομα που εγκλωβίζουν στους ιστούς τους, όπως τους έχουν πλέξει σε όλη τη θερμοκηπιακή εγκατάσταση.
«Μπανάνες καλλιεργώ στο Κεντρί της Ιεράπετρας από το 1983. Στη βιολογική καλλιέργεια μπανάνας μπήκα το 2005. Η βιολογική καλλιέργεια μπανάνας θέλει παραγωγούς με πείρα και υπομονή. Δεν πρέπει να ψεκάζεις για κανένα λόγο ώστε να πολλαπλασιαστούν τα ωφέλιμα έντομα που έχεις εγκαταστήσει στο έδαφος και στον αέρα για να εξολοθρεύουν τα βλαβερά έντομα. Θέλει λίγη δουλειά στην κατάλληλη ώρα και ένα μικροκλίμα που βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, στον πολλαπλασιασμό και στην παραγωγή των φρούτων από υγιή υποκείμενα. Εγώ χρησιμοποιώ σε μεγάλους πληθυσμούς την αράχνη, που είναι το καλύτερο ωφέλιμο αρπαχτικό. Κινείται παντού και τρώει όλα τα βλαβερά έντομα, ενώ στον ιστό που φτιάχνει εγκλωβίζει ό,τι κινείται, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ούτε καν βιολογικά φυτοπροστατευτικά.
Για να αναπτυχθούν οι ωφέλιμοι οργανισμοί στο έδαφος, όπως για παράδειγμα οι γαιοσκώληκες, χρειάζεται νερό και πολύ οργανική ουσία, που την παίρνουμε από την κοπριά. Έτσι δε χρησιμοποιούμε τίποτε χημικό για να έχουμε ζωντανούς μικροοργανισμούς.
Σίγουρα στη βιολογική καλλιέργεια δεν παράγεις πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά δικαιώνεσαι και ισοφαρίζεις τη χασούρα γιατί τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Εμείς επιπλέον καλλιεργούμε σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον χωρίς χημικά σκευάσματα και οι καταναλωτές απολαμβάνουν ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας και μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Η εμπορία της βιολογικής μπανάνας είναι ακόμα και τώρα δύσκολη, επειδή ο κόσμος ψάχνει να αγοράσει το φτηνό φρούτο από τους πάγκους των μαγαζιών ή της λαϊκής. Οι καταναλωτές βιολογικών φρούτων και λαχανικών είναι ακόμη πολύ λίγοι. Στην Ιεράπετρα έχουμε μόνο τρεις καλλιέργειες βιολογικής μπανάνας και περισσότερες στα νότια της Βιάννου. Υπάρχει ενδιαφέρον από εισαγωγείς βιολογικών φρούτων της Γερμανίας, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους καλύψουμε τη ζήτηση 12 μήνες τον χρόνο. Ζητούν στάνταρ ποσότητες όλο τον χρόνο τυποποιημένα και συσκευασμένα φρούτα, αλλά εμείς δεν έχουμε αυτήν την υποδομή.
Προς το παρόν τα βιολογικά προϊόντα που παράγω τα πουλώ από τους πάγκους των βιολογικών λαϊκών αγορών της Αθήνας», μας είπε ο βιοκαλλιεργητής Μανόλης Σουργιαδάκης.
Ανάμεσα στους διαδρόμους της βιολογικής μπανανοφυτείας έχουν μαζευτεί πολλά φυτικά υπολείμματα από την προηγούμενη καλλιέργεια μπανάνας.
«Όλα αυτά τα φυτικά υπολείμματα που έχουν μείνει μέσα στο θερμοκήπιο από την προηγούμενη καλλιέργεια θα φρεζαριστούν και θα γίνουν οργανική ουσία, για να υπάρξει φυσική εδαφοβελτίωση. Στη βιολογική καλλιέργεια δεν πετάμε τίποτα. Ανακυκλώνουμε τα φύλλα και τους κορμούς της παλιάς μπανανιάς που την ξεριζώνουνε αφού πάρουμε το μπανανοστάφυλο, έχοντας αφήσει μια εύρωστη παραφυάδα για να κάνουμε την ανανέωση της φυτείας», μας εξηγεί ο Μανόλης Σουργιαδάκης.
Σε ένα άλλο θερμοκήπιο στο Κεντρί ο Μανόλης Σουργιαδάκης κάνει πειράματα στην καλλιέργεια και άλλων υποτροπικών φρούτων, ενώ έχει προχωρήσει στην παραγωγή βιολογικής παπάγιας, την οποία διαθέτει στη βιολογική αγορά της Αθήνας.
«Εδώ κάνουμε πειράματα σε διάφορα άλλα τροπικά φρούτα και λαχανικά. Δοκιμάζουμε το αβοκάντο, το μάνγκο, τη φυσαλίδα, που ευδοκιμούν στην Ιεράπετρα μια χαρά. Καλλιεργούμε όμως την παπάγια γιατί έχουμε καταναλωτές που τη γνωρίζουν και μας τη ζητούν από τον πάγκο της βιολογικής λαϊκής αγοράς της Αθήνας. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την κουλτούρα της κατανάλωσης αυτού του φρούτου, που έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό του ανθρώπου», πρόσθεσε ο Μανόλης Σουργιαδάκης.
Εγκαταλείπουν τις ελιές … για τα υποτροπικά φρούτα
Η αλλαγή του κλίματος, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι πιο ήπιοι χειμώνες των τελευταίων 40 χρόνων στη νότια Κρήτη έχουν επιτρέψει σε πολλούς ανήσυχους αγρότες να εγκαταλείψουν τις συμβατικές καλλιέργειες κηπευτικών και ελιάς και να στραφούν στις καλλιέργειες υποτροπικών φρούτων, που όπως έχει δείξει σε όλες του τις μελέτες ο Χανιώτης τ. ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας κ. Σπύρος Λιονάκης, ευδοκιμούν στο υποτροπικό κλίμα της νότιας Κρήτης.
Σήμερα υπάρχουν αγρότες στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, στον Μύρτο, στα Τέρτσα, στην Ψαρή Φοράδα και στην Άρβη της Βιάννου που καλλιεργούν συμβατικές και βιολογικές μπανάνες, ενώ δοκιμάζουν σταδιακά να επεκτείνουν την καλλιέργεια διαφόρων υποτροπικών ειδών κυρίως παπάγιας, αβοκάντο, μάνγκο, φυσαλίδας, ντράγκον φρουτ, πάσιον φρουτ, πασιφλόρας, γκουάβας και άλλων υποτροπικών ειδών.
Σε όλες τις βιολογικές καλλιέργειες που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια, η μπανάνα και η παπάγια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών και των καταναλωτών, ενώ οι πειραματικές καλλιέργειες όλων των άλλων υποτροπικών ειδών δείχνουν ότι το κλίμα της νοτιοανατολικής Κρήτης είναι ιδανικό για να γίνει παραγωγή αυτών των φρούτων, εφόσον εξασφαλιστεί η αγορά που θα απορροφά την παραγωγή στη συνέχεια.
Πετάσης Νίκος – neakriti.gr