in

Κατακράτηση υγρών: Ποιες οι αιτίες που την προκαλούν και 5 φυσικές θεραπείες για να την αντιμετωπίσετε

Η κατακράτηση υγρών είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού προκειμένου να είναι ενυδατωμένος. Μάλιστα, όσο λιγότερο νερό καταναλώνουμε τόσο περισσότερο το σώμα μας αποθηκεύει προκειμένου να κρατηθούμε στη ζωή.

Όμως, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, η καθιστική  ζωή αλλά και προβλήματα στο λεμφικό σύστημα, σε συνδυασμό με τους νεφρούς και την κακή λειτουργία της καρδιάς μπορούν να το επιδεινώσουν το πρόβλημα εντάσσοντάς το σε θέμα που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και αγωγής.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών και πού εντοπίζονται τα προβλήματα

Η κατακράτηση υγρών – γνωστή και ως οίδημα – συμβαίνει όταν συσσωρεύονται πλεονάζοντα υγρά σε διάφορα σημεία του σώματος όταν ο οργανισμός μέσω της διούρησης αλλά και του ίδρωτα δεν τα αποβάλλουν.

Το λεμφικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πρησμένοι, με βαριά πόδια ή και χέρια σε πολύ σοβαρά περιστατικά, να βλέπουμε κυτταρίτιδα και να αισθανόμαστε φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα.

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών. Κάποιοι όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση είναι ορμονικοί, κάποιοι λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλατιού ( υπάρχει κρυφό νάτριο και στις τροφές) ενώ πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή αν τα αίτια είναι ιατρικής φύσεως όπως οι ηπατικές ασθένειες, η νεφρική ανεπάρκεια, η υπέρταση  και οι καρδιακές νόσοι,

Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Είμαστε ό,τι τρώμε λένε οι Κινέζοι και μάλλον έχουν δίκιο! Αν το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών δεν είναι πολύ σοβαρό ώστε ο γιατρός να χορηγήσει διουρητικά μαζί με άλλα φάρμακα θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Καταναλώστε πολλές διουρητικές τροφές

Για να δώσετε ώθηση στην πρόσληψη διουρητικών τροφών στη διατροφή σας, αυξήστε απλώς την κατανάλωση τροφών όπως:

Ντομάτα

Σπαράγγια

Ανανά

Αγκινάρα

Επίσης, πίνετε συχνά smoothies λαχανικών και φρούτων και βέβαια αφεψήματα τσουκνίδας.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

1.Οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να βασίζονται στην υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, αλιευμάτων και μερικών δημητριακών ολικής άλεσης.

2. Οι  διατροφολόγοι συμβουλεύουν να χωρίζουμε τα καθημερινά γεύματα μας σε 6 τμήματα, ισόποσα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της μέρας. Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, αποκτάμε πιο ήρεμες και χαλαρές διατροφικές συνήθειες ενώ μεταβολίζουμε καλύτερα τις τροφές.

3. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε νάτριο για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Δυστυχώς, το αλάτι συχνά χρησιμοποιείται υπερβολικά για το καρύκευμα του φαγητού αλλά συναντάται σε μεγάλη περιεκτικότητα ακόμα και σε έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα.

4. Πιείτε 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά

Αν πίνετε πολύ νερό, ενεργοποιείτε το ουροποιητικό σας σύστημα και ενισχύετε τη λειτουργία των νεφρών. Βοηθάτε, επίσης, την αποτοξίνωση του οργανισμού από άλλες επικίνδυνες ουσίες, επιβλαβείς για το σύστημά μας.

5. Γυμναστείτε ή περπατήστε

Η φυσική άσκηση συνεισφέρει στη γενική καλή κατάσταση του οργανισμού. Στην περίπτωση της κατακράτησης υγρών, όχι μόνο ενδυναμώνει τους μυς ενώ συμβάλει στην  αποβολή όλων των τοξινών. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο γυμναστήριο αλλά να υιοθετήσετε ένα χόμπι που θα σας ευχαριστεί όπως ζούμπα, χορός, κολύμπι, περπάτημα κλπ.

Πηγή

6 Φυσικοί Τρόποι για να Απαλλαγείτε από τις Ενοχλητικές Τρίχες που Γυρνούν Προς τα Μέσα

Εορτολόγιο: Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου;