in

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Όλοι παίρνουν δώρο Πάσχα – Πληρώνει και το Κράτος – Στήριξη σε μισθωτούς και επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ – Θα δοθεί το δώρο Πάσχα…

Το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης.

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Στήριξη σε 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Όσοι μπορέσουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές , θα έχουν έκπτωση 25%.

Δώρο Πάσχα θα λάβουν όλοι! Όπου δεν μπορούν να το δώσουν οι επιχειρήσεις, θα βάλει το χέρι στην τσέπη το Κράτος.

Όπως ανέφερε «εφαρμόζουμε πολιτικές για να στηρίξουμε την οικονομία».

Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:

 • Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
 • Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.
 • Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
 • Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
 • Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.
 • Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
 • Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.
 • Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.
 • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
 • Θα δοθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
 • Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανακοίνωσε:

 • Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
 • Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
 • Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

«Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε την λελογισμένη συμπεριφορά όλων», κατέληξε.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σημείωσε, από την πλευρά του ότι «οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή την διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Μεταξύ άλλων έκανε νύξη στα εξής μέτρα:

 • Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.
 • Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
 • Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ:

Όσες επιχειρήσεις τώρα έχουν αναστείλει την λειτουργία της ή πλήττονται από την κρίση, οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα να το καταβάλουν μέχρι τις 30/6.

Το δώρο θα είναι μειωμένο κατά το μη δεδουλευμένο ποσοστό. Αυτό όπως ανακοινώθηκε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ομάδα αίματός σας συνδέεται με συγκεκριμένες ασθένειες

Γενναία κίνηση Μητσοτάκη