in

Δέκα σοφές φράσεις του Διονύση Σιμόπουλου που ίσως σε κάνουν να δεις την ζωή αλλιώς

Γεννημένος το 1943, ο Διονύσης Σιμόπουλος μεγάλωσε σε μια εποχή όπου η επιστημονική γνώση δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο σήμερα. Η αγάπη του για τα άστρα και το σύμπαν εμφανίστηκε από νεαρή ηλικία και τον οδήγησε να ακολουθήσει σπουδές στην αστρονομία και τη φυσική. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και ανέλαβε στη συνέχεια την διεύθυνση του Πλανητάριου της Λουιζιάνα, ενός από τα δέκα μεγαλύτερα Πλανητάρια της Αμερικής.

Δεν δίστασε όμως να τα εγκαταλείψει όλα χωρίς δεύτερη σκέψη και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ευγενίδειου Πλανηταρίου όπου και παρέμεινε για 40 χρόνια.

Κάτω από την ηγεσία του, το Πλανητάριο αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σύγχρονους και διακεκριμένους επιστημονικούς χώρους της Ευρώπης, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές εμπειρίες με θέματα που αφορούν το σύμπαν και την επιστήμη. Χάρη στην καινοτόμο προσέγγισή του, το Πλανητάριο υποδέχτηκε περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Θα το ξαναέκανα», έχει πει.

Συμβολή στην Εκλαΐκευση της Επιστήμης
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Διονύση Σιμόπουλου έγκειται στην ικανότητά του να φέρει την αστρονομία κοντά στο ευρύ κοινό. Μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, άρθρα, βιβλία και δημόσιες διαλέξεις, κατόρθωσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον ουρανό και τα μυστήρια του σύμπαντος.

Τα βιβλία του, τα οποία περιλαμβάνουν τίτλους όπως “Από τα Ήνια της Γης στο Άπειρο του Σύμπαντος” και “Στα Ίχνη των Θεών”, έγιναν γρήγορα δημοφιλή και βοήθησαν στην κατανόηση της επιστήμης από τους αναγνώστες. Ο Σιμόπουλος έδειξε πως η επιστήμη δεν είναι κάτι απομονωμένο και δυσπρόσιτο, αλλά ένα μέσο για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και τη θέση μας σε αυτόν.

Διεθνής Αναγνώριση
Η συμβολή του Διονύση Σιμόπουλου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Οι επιστημονικές και εκπαιδευτικές του δράσεις έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία για το έργο του. Η επιρροή του εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλους επιστημονικούς οργανισμούς και πλανητάρια ανά τον κόσμο.

Κληρονομιά και Παράδοση
Ο Διονύσης Σιμόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών στις 7 Αυγούστου του 2022. Δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος επιστήμονας, αλλά και ένας δάσκαλος που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην εκπαίδευση και την επιστημονική σκέψη στην Ελλάδα. Με το έργο του, ο Σιμόπουλος μετέτρεψε την αστρονομία από ένα ακαδημαϊκό πεδίο σε μια συναρπαστική περιπέτεια, που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους.

Μέσα από την πορεία του, ο ίδιος έχει πει αρκετές σοφές φράσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα μαθήματα για εμάς τους υπόλοιπους. Και να μας κάνουν να δούμε την ζωή λίγο διαφορετικά:

1# Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία.

2# Πως έγραφε μια αγαπημένη φίλη πρόσφατα, «αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή… Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα. Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ».

3# Δυστυχώς τα πρώτα χρόνια της επιστροφής μου στην Ελλάδα πολλοί συνάδελφοί μου έλεγαν ότι με την εκλαΐκευση «εκχυδαΐζω την επιστήμη». Αλλά εγώ εκεί, απτόητος, επέμενα.

4# Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει μαζί του τίποτε από όλα αυτά, ούτε διακρίσεις, ούτε χρήματα, ούτε πτυχία, ούτε οτιδήποτε άλλο. Γιατί, είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε καταδικασμένοι να χάσουμε τη μάχη με τον χρόνο.

5# Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, εκείνο που μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή είναι η διαδρομή, η πορεία κι ό,τι εκείνη σου προσφέρει, και φυσικά οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται στη διάρκεια του ταξιδιού.

6# Δεν πρέπει να κρίνει κάποιος τον εαυτό του από τα βραβεία που έχει πάρει, αλλά από το πόσο καλά τα πήγε στη ζωή του.

7# Πάντοτε το Σύμπαν μάς βοηθάει να διαπιστώσουμε πόσο μικροσκοπικά είναι τα καθημερινά μας προβλήματα και πόσο μικροσκοπικοί είμαστε ως άνθρωποι. Ταυτόχρονα όμως και πόσο μεγάλοι είμαστε γιατί κατορθώσαμε, παρόλο το απειροελάχιστο μέγεθός μας, να κατανοήσουμε τη μεγαλειότητα αυτού που ονομάζουμε Σύμπαν.

8# Στη Γη μας, στο σπίτι μας, βρίσκονται χωρίς αμφιβολία τα ωραιότερα πράγματα του κόσμου. Πάνω της βρίσκονται όλοι όσοι αγαπάμε, όλοι όσοι γνωρίζουμε, κάθε ανθρώπινο ον που έχει ζήσει μέχρι τώρα, κάθε είδους θρησκεία και ιδεολογία. Και φυσικά μια ατελείωτη λιτανεία διαφορετικών και πανέμορφων γεωλογικών και γεωμορφολογικών τοπίων.

9# Αυτό που πρέπει να προβληθεί στον κόσμο σήμερα είναι καινούργια μοντέλα, νέα πρότυπα.

10# Δυστυχώς, όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και κυρίως η τηλεόραση που έχει σαφώς μεγαλύτερη δύναμη ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προβάλλουν ως μοντέλο – πρότυπο το εύκολο χρήμα και το πώς θα μπορούσε κάποιος να γίνει επιτυχημένος μέσα σε ένα βράδυ κερδίζοντας πολλά χρήματα, είτε γίνει τραγουδιστής, είτε ηθοποιός, είτε αθλητής, είτε ό,τι άλλο. Αυτά τα μοντέλα αποτελούν στρέβλωση της πραγματικότητας και των στόχων που θα έπρεπε να έχει μια κοινωνία.

Παρακολουθήστε μια συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου στην ΕΡΤ

Με πληροφορίες από itspossible

Γιάννης Μακρυγιάννης: Η σπουδαία ιστορία του μεγάλου Έλληνα αγωνιστή, το πραγματικό το όνομα, τα παιδικά χρόνια και η φτώχεια

Γιαγιά από την Κάλυμνο “ρίχτηκε” στη μάχη των πανελλαδικών και πέτυχε να μπει στο Πανεπιστήμιο