in

Λαγκάρντ: «Έρχεται μεγάλη φτώχεια και πολλές χρεωκοπίες. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις»

Βέβαια, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γερμανικό «κόλλημα» της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, έπειτα από τη γνωστή προσφυγή του Μπερντ Λούκε, του «Γερμανού που απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης»

Έτσι, αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της πρώτης φάσης χρηματοδότησης μέσω των «ευρωομολόγων» και να γίνει η διανομή τους μέχρι τον Ιούλιο (στα 45 δισ. υπολογίζουν τις εκταμιεύσεις τα ιταλικά Μέσα), πλέον εκτιμάται ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ μπορεί να αναβληθεί και να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Έρχονται νέες πτωχεύσεις
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χτύπησε γενικό συναγερμό στην Ένωση. Αυτό, διότι είπε απερίφραστα ότι στο τέλος του χρόνου «αναπόφευκτα θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις από το 2020». Αυτό το καταθλιπτικό φαινόμενο δεν γίνεται προς το παρόν αντιληπτό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είπε η Λαγκάρντ. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αριθμό των χρεοκοπιών παρέχοντας δημόσιες εγγυήσεις.

Όσον αφορά αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις εθνικές οικονομίες – την επιβίωση των επιχειρήσεων –, η Λαγκάρντ έθεσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκεκριμένη υποχρέωση: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε, «οι κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τους κινδύνους όσο γίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα ώστε να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των υγειών εταιρειών και των εταιρειών με πρόβλημα φερεγγυότητας». Τουτέστιν, κόσκινο

«Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρειαστεί χρόνο» είναι και η γνώμη που διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τον βαθμό ανησυχίας όσον αφορά τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις: «Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Κριστίν Λαγκάρντ: Το Ταμείο Ανάκαμψης και η άποψη των Ιταλών
Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν υπολογίσουμε την πιθανότητα ορισμένα κράτη που επωφελούνται περισσότερο από τις εκταμιεύσεις του να πληγούν από κατάρρευση του τουριστικού κλάδου το εφετινό καλοκαίρι, λένε οι Ιταλοί ομολογώντας το άγχος τους το οποίο, βέβαια, δεν μονοπωλούν. Μέχρι στιγμής 17 χώρες έχουν επικυρώσει το σχέδιο της Κομισιόν για την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Μεταξύ εκείνων που δεν το έχουν επικυρώσει, όπως είπαμε, είναι η Γερμανία.

«Μία πηγή πολύ κοντά στον φάκελο της Καρλσρούης», λέει η Repubblica, «επιμένει ότι οι δικαστές δεν ομονοούν». Σημασία εδώ δεν έχει ο συσχετισμός δύναμης στο Σώμα, αλλά η εκτίμηση στην οποία είναι δυνατόν όλοι οι δικαστές να συγκλίνουν: να εκδώσουν απόφαση με την οποία θα περιορίζεται η αναγκαιότητα του κοινού ευρωπαϊκού χρέους μόνο στην περίοδο της πανδημίας, λένε οι Ιταλοί. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα τελειώσει μια για πάντα την υπόθεση του «ευρωομολόγου», και ότι ο άνθρωπός τους στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, θα έχει δεμένα τα χέρια του…

Γιατί το οικόσημο στο φέρετρο του Φιλίππου είχε τον ελληνικό σταυρό

Απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας από αρνητές του ιού