Ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα υπάρχουν κάποια όργανα στο ανθρώπινο σώμα που οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει την λειτουργία τους.
Δείτε παρακάτω 9 όργανα του ανθρώπινου σώματος που όλοι μας έχουμε ακούσει, αλλά κανένας δεν έχει καταλάβει πλήρως την λειτουργία τους.
Η επίφυση
Αυτός ο αδένας παράγει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία παράγεται μόνο όταν είναι σκοτάδι και ρυθμίζεται από τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος.
Κάποια ψάρια, αμφίβια και ερπετά έχουν ένα βρεγματικό ή τρίτο μάτι αντί για επίφυση. Αντιλαμβάνεται διαφορετικά επίπεδα έντασης του φωτός, αλλά δεν μπορεί να παράγει εικόνες. Έχει έναν αμφιβληστροειδή και το ισοδύναμο ενός φακού, αλλά οι λειτουργίες του είναι συγκρίσιμες με εκείνες της επίφυσης στους ανθρώπους: την ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών.
Είναι απόλυτα πιθανό οι εσωτερικιστές, όταν μιλούν για το τρίτο μάτι να εννοούν την επίφυση.
O κόκκυγας (ουρά)
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, ότι ο κόκκυγας στο ανθρώπινο σώμα είναι μια υποτυπώδης ουρά, αλλά λίγοι ξέρουν ότι έχει μια σημαντική σειρά λειτουργιών. Βοηθά στον καθορισμό πολλών μυών και των συνδέσμων που σχετίζονται με την λειτουργία των εντέρων και του ουροποιητικού συστήματος.
Επίσης, ο κόκκυγας παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή κατανομή των φορτιών, όταν αλλάζουμε θέση σώματος.
Η σκωληκοειδής απόφυση
Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τύπον ενός μικρού κινητού σωληνίσκου (μήκους 8–12 cm), ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου).
Υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που ζουν μέσα σε φυτοφάγα ζώα, τα οποία βοηθούν το τελευταίο να χωνέψει την κυτταρίνη. Ωστόσο, στους ανθρώπους τα βακτήρια αυτά έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Φυσικά, η απόφυση πάντα κινδυνεύει να μολυνθεί και σε αυτή την περίπτωση απαιτείτε η επείγουσα αφαίρεσή της.
Εξαιτίας αυτού η αφαίρεση της απόφυσης κατά την γέννηση ήταν πάγια πολιτική στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι τα παιδιά τότε ήταν επιρρεπή σε πιο αργή σωματική και πνευματική ανάπτυξη και αρρώσταιναν πιο εύκολα.
Η απόφυση είναι ένα μοναδικό είδος “εκμετάλλευσης” των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο εσωτερικό των εντέρων μας. Οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει την απόφυσή τους συχνά δυσκολεύονται να αναρρώσουν από δηλητηριάσεις και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο.
Οι αμυγδαλές (αδένες)
Είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού που ο σημερινός άνθρωπος δεν χρειάζεται.. Οι αμυγδαλές είναι μια συσσώρευση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ιστών που βρίσκονται στον επιφάρυγγα.
Καμιά φορά, αν οι αμυγδαλές μείνουν πρησμένες για πολύ καιρό μπορούν να γίνουν πηγή μόλυνσης και να σταματήσουν να προστατεύουν το σώμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιατροί προτείνουν την αφαίρεσή τους.
Ωστόσο, ο πλήρης ανοσολογικό ρόλος των αμυγδαλών παραμένει ένα μυστήριο.
Θηλές στους άντρες
Κατά το σχηματισμό του εμβρύου όλοι κληρονομούν γονίδια τόσο από την μητέρα τους, όσο και από τον πατέρα τους. Ωστόσο, όλοι ξεκινούν σαν θηλυκά. Εκείνο που στην πορεία τα κάνει αγόρια είναι το χρωμόσωμα Υ. Οι θηλές είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονόμησαν από την πλευρά της μητέρας τους, το οποίο οι άνδρες τυγχάνει να κρατούν, παρά το γεγονός ότι η παρουσία τους δεν εξυπηρετεί κανένα πραγματικό σκοπό.
Η σπλήνα
Η σπλήνα κάποτε είχε χαρακτηριστεί “απόλυτο μυστήριο.” Οι λειτουργίες της δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
- Παράγει λεμφοκύτταρα και αντισώματα
- Απομακρύνει τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια τα απομεινάρια των οποίων στέλνονται στο ήπαρ
- Χρησιμεύει ως “αποθήκη” για το αίμα, το οποίο απελευθερώνεται όταν το σώμα αντιμετωπίζει μεγάλα φυσικά φορτία.
Παραρρίνιοι Κόλποι
Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι χώροι γεμάτοι με αέρα που βρίσκονται μέσα στο κεφάλι μας και έχουν σαν αποστολή να χρησιμεύουν κυρίως ως αντηχεία της φωνής, όπως υποστηρίζει η επικρατέστερη θεωρία από αυτές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ύπαρξή τους.
Δεν υπάρχει ακόμα ομόφωνη γνώμη σχετικά με τις λειτουργίες των παραρρινίων κόλπων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες, τα ιγμόρεια βοηθάνε:
- Μειώνουν το σχετικό βάρος των οστών του κρανίου
- Παράγουν την φωνή του ανθρώπου, λειτουργώντας ως ηχείο
- Μετριάζουν το τραύμα, απορροφώντας τον πόνο
- Ζεσταίνουν και υγραίνουν τον αέρα που αναπνέουμε
Θυμικός αδένας
Ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ονομάζονται δε Τ-λεμφοκύτταρα, λόγω του ότι ωριμάζουν στον θύμο αδένα («thymus» στα Αγγλικά).
Συγκεκριμένα ο θύμος αδένας παρέχει ένα επαγωγικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των Τ-λεμφοκυττάρων από τα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα. Κάθε Τ-λεμφοκύτταρο επιτίθεται σε μία ξένη ουσία την οποία περιορίζει μέσω του υποδοχέα του.
Τα Τ-κύτταρα έχουν υποδοχείς, οι οποίοι ενεργοποιούνται με τυχαία ανακατάταξη τμημάτων του γονιδίου. Κάθε Τ-κύτταρο επιτίθεται σε ένα διαφορετικό αντιγόνο. Τα Τ-κύτταρα τα οποία επιτίθενται στις πρωτεΐνες του σώματος αποβάλλονται στον θύμο αδένα μέσω του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (απόπτωση).
Υνιορρινικό όργανο
Αυτό το όργανο είναι πολύ καλά ανεπτυγμένο στα ζώα. Με τη βοήθειά του μπορούν να αντιλαμβάνονται τις πτητικές χημικές ουσίες, οι οποίες δεν είναι αισθητές μέσω της όσφρησης. Επίσης, το χρησιμοποιούν για να πάρουν φερομόνες. Ίσως έχετε παρατηρήσει, ότι η γάτα σας μυρίζει κάτι με το στόμα ανοιχτό. Αυτό οφείλεται στο υνιορρινικό όργανο.
Και οι άνθρωποι έχουν αυτό το όργανο, αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κατάπτωση στην ρινική κοιλότητα. Δεν γνωρίζουμε, αν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό για τους ανθρώπους.