in

15 Αλήθειες για τον Τιτανικό για τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ δεν μας μίλησε. Με την 7η θα ανατριχιάσετε!

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα είναι η βύθιση του Τιτανικού.

Έχοντας περάσει 104 χρόνια από την τραγωδία, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Η βύθιση του προκάλεσε τον θάνατο 1.500 ατόμων περίπου σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.

Από τα χαμένα κυάλια μέχρι την έλλειψη σωσίβιων λέμβων, ο μύθος του Τιτανικού παραμένει ισχυρός, και συχνά η φαντασία παραποιεί τα πραγματικά γεγονότα όσων συνέβησαν εκείνη τη μοιραία νύχτα στις 14 προς 15 Απριλίου 1912.

Πόσα όμως πραγματικά γνωρίζετε για τον Τιτανικό; Ίσως πιστεύετε ότι η ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ είναι πραγματική. Μάθετε λοιπόν τα πιο συναρπαστικά και σοκαριστικά γεγονότα του υπερωκεάνειου που συγκλόνισε τον κόσμο.

1. Πρώιμοι θάνατοι2888

Πριν το παρθενικό ταξίδι και τη βύθισή του Τιτανικού, υπήρξαν κάποια δυστυχήματα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας συνέβησαν 250 τραυματισμοί και δύο θάνατοι.

2. Οι σωσίβιες λέμβοι3663

Όλοι γνωρίζουν ότι η έλλειψη σωσίβιων λέμβων ήταν ένα από τα λάθη της μεγάλης τραγωδίας του Τιτανικού. Αλλά γνωρίζατε ότι έπρεπε να γίνει άσκηση με τις σωσίβιες λέμβους για τους επιβάτες και το προσωπικό μια μέρα πριν χτυπήσει το παγόβουνο το πλοίο, αλλά ακυρώθηκε επειδή ο Captain Smith ήθελε να κάνει μια τελευταία Κυριακάτικη υπηρεσία. Θα έπαιρνε σύνταξη μετά το ταξίδι.

3. Τα χαμένα κυάλια4553

Ίσως έχετε ακούσει την ιστορία ότι είχαν χαθεί τα κυάλια το βράδυ που χτύπησε το παγόβουνο τον Τιτανικό. Αυτό συνέβη επειδή μια τελευταία αλλαγή στο πλήρωμα που έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά ίσως με αντάλλαγμα τη ζωή 1500 επιβατών.

Ο David Blair ήταν υπάλληλος της ακτοπλοϊκής εταιρείας White Star Line, που θα ήταν υπαξιωματικός στον Τιτανικό. Και την τελευταία στιγμή, ο Blair μεταφέρθηκε στην εταιρία Olympic. Πάνω στην βιασύνη του, ο Blair κατά λάθος πήρε το κλειδί για το δωμάτιο με το τηλέφωνο, όπως και τα κυάλια, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία.

4. Μετά θανάτον φάρσες5462

Το 2012, 100 χρόνια μετά την τραγωδία, φαρσέρ έβαλαν κυάλια στον τάφο του φύλακα του Τιτανικού, του Frederick Fleet, με ένα σημείωμα που έγραφε: «Συγγνώμη, άργησαν 100 χρόνια.»

Ο Fleet γλίτωσε από τη βύθιση και έγινε φύλακας στο πλήρωμα του Oceanic, όπως και πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

5. Σώθηκε από το αλκοόλ6405

Αν το και το νερό ήταν τόσο παγωμένο, που θα πέθαιναν από υποθερμία μέσα σε 2-15 λεπτά, ο φούρναρης του πλοίου Charles Joughin λέγεται ότι επιβίωσε για δυο ώρες μέσα στο νερό, με ελάχιστα τραύματα. Ανέφερε ότι είχε πιει τόσο πολύ ουίσκι, που το σώμα του δεν ένιωθε το κρύο.

6. Πολύ σύντομα;733

Η πρώτη ταινία που ενσάρκωσε την ιστορία του Τιτανικού είχε τίτλο Saved From the Titanic. Αυτή η βουβή ταινία άρχισε τα γυρίσματα μόλις 5 μέρες μετά τη βύθισή του, και πρωταγωνιστούσε η βουβή σταρ του κινηματογράφου Dorothy Gibson, που γλίτωσε και η ίδια από την τραγωδία. Φορούσε μέχρι και τα ίδια ρούχα για τον ρόλο!

7. Τελευταία ελπίδα7365

Δυστυχώς, δύο άλλα πλοία ήταν πολύ πιο κοντά στον Τιτανικό από ό, τι το πλοίο Carpathia την ώρα της βύθισης, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στα πυροτεχνήματα ούτε στις κλήσεις SOS.

Το πλοίο Californian είδε κάποια φώτα στον ουρανό, και το πλήρωμα ξύπνησε τον καπετάνιο, αλλά εκείνος είπε να το αγνοήσουν επειδή ο ασυρματιστής τους κοιμόταν ήδη. Το πλοίο Samson, μια μεγάλη Νορβηγική γαλέρα, βρισκόταν μόλις 5-8 μίλια μακριά, αλλά πιστεύουν ότι δεν απάντησε στις κλήσεις επειδή ψάρευε παράνομα στα νερά.

8. 37 δευτερόλεπτα8321

Μεσολάβησαν μόλις 37 δευτερόλεπτα από την ώρα που εντοπίστηκε το παγόβουνο, μέχρι τη στιγμή της πρόσκουσης με τον Τιτανικό.

9. Η μασκότ9292

Ο Τιτανικός είχε τη δικιά του μασκότ: μια γάτα με το όνομα Τζένυ, που εξύψωνε το ηθικό, αλλά και κυνηγούσε ποντίκια και αρουραίους στο πλοίο. Η Τζένυ προηγουμένως «εργάστηκε» στο πλοίο Olympic.

10. Τετράποδα θύματα10260

Από τα περίπου 9-12 σκυλιά που βρίσκονταν στο πλοίο, μόνο τρία διασώθηκαν (ένα πομεράνιαν, ένα πεκινουά, και ένα ακόμα). Μία επιβάτιδα, η Elizabeth Rothschild, αρνιόταν να εγκαταλείψει το πλοίο, αν δεν ανέβαινε στη σωσίβια λέμβο μαζί με το σκύλο της. Το πλήρωμα της το επέτρεψε.

11. Το ψεύτικο φουγάρο11341

Το τέταρτο φουγάρο του Τιτανικού, ήταν σχεδιασμένο να απελευθερώνει καπνό, ζέστη, ατμό και στάχτη, ήταν ψεύτικο. Υπήρχε απλά για να δίνει την εντύπωση ότι ήταν «υπερπλοίο», όπως είχαν και άλλα πολυτελή πλοία της εποχής.

12. Οι σωσίβιες λέμβοι12257

Ο Τιτανικός είχε 20 σωσίβιες λέμβους. Αν γέμισαν παραπάνω, όπως θα έπρεπε, θα είχε σωθεί το 53% των επιβατών και του πληρώματος. Δυστυχώς, εξαιτίας της κακής οργάνωσης και εκτέλεσης, σώθηκε μόλις το 32% των επιβατών.

13. Στατιστικά στοιχεία132

Ο Τιτανικός είχε μήκος 882 πόδια και 9 ίντσες (269,06 m) και μέγιστο πλάτος 92 πόδια και 6 ίντσες (28,19 m). Το συνολικό του ύψος, μετρημένο από τη βάση της τρόπιδας μέχρι την κορυφή της γέφυρας, ήταν 104 πόδια (32 m).

Μετρούσε 46.328 κόρους και με βύθισμα 34 πόδια και 7 ίντσες (10,54 m) , εκτόπιζε 52.310 τόνους. Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ft (3.784 m). Από την ανακάλυψή του το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

14. Σύμπτωση;14199

14 χρόνια πριν την τραγωδία, το 1898, ο Morgan Roberston δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο Ματαιότητα, ή Η Οργή του Τιτάνα. Πρόκειται για ένα φανταστικό υπερωκεάνειο που λέγεται Τιτάνας που συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε.

15. Η επιζήσασα15212

Η Violet Jessop ήταν υπάλληλος του προσωπικού στον Τιτανικό. Αφού επιβίωσε από την τραγωδία, έγινε υπάλληλος στον Βρετανικό, που βυθίστηκε μερικά χρόνια αργότερα. Περιέργως βρισκόταν και πάνω στο πλοίο Olympic το 1911 όταν συγκρούστηκε με ένα πολεμικό βρετανικό πλοίο, που σημαίνει ότι βρισκόταν σε τρία πλοία που βυθίστηκαν.

Πηγή: www.diaforetiko.gr

Μια κουκκίδα στον χάρτη – Το νησί που είναι μικρότερο από 1 km² και έχει 1200 κατοίκους (Εικόνες)

Μεγαλώνει φυσικά χωρίς επεμβάσεις: Συνεχίζει να σαγηνεύει ακόμα και στα 70 του ο αγαπημένος Ριτζ από το «Τόλμη και Γοητεία»