Ξεκινάς να ξεφυλλίζεις τις πρώτες σελίδες του αγαπημένου σου βιβλίου, να περάσει και λίγο η ώρα του ταξιδίου και νιώθεις δυσφορία. Υπάρχει εξήγηση.
Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να ζαλίζονται όταν επιχειρούν να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο σε ένα ταξίδι και να απασχοληθούν με ένα βιβλίο; Η επιστήμη έχει την απάντηση…
Μέρες που είναι, όλο και σε κάποιο ταξίδι θα έχετε βρεθεί πηγαίνοντας ή γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν δεν είστε εσείς ο οδηγός, τότε θα έχετε μπει στον πειρασμό να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ακόμη και να “τσατάρετε” με κάποιο φίλο στο messenger για να περάσει η ώρα.
Και ξαφνικά, αισθάνεστε χάλια, νιώθετε μια έντονη ζαλάδα που ακολουθείτε από ασυνήθιστη εφίδρωση. Γρήγορα, έχετε φτάσει στα πρόθυρα του εμετού. Αυτή η αντίδραση δεν είναι στάνταρ για όλους, αφού υπάρχουν και άνθρωποι που μπορούν να διαβάζουν εν κινήσει με χαρακτηριστική άνεση. Για τους υπόλοιπους…
Η εξήγηση στο πρόβλημα έχει να κάνει με τον θάλαμο του εγκεφάλου, ένα μέρος του ανθρώπινου μυαλού, που όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι υπεύθυνο για τη “μετάφραση” των μηνυμάτων αισθητικών ερεθισμάτων. Ως κέντρο αντίληψης αισθητικών ερεθισμάτων, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνηση, το σώμα λαμβάνει σήματα – ότι δηλαδή κινείται. Αισθάνεται τις αναταράξεις του δρόμου, τις λακκούβες, πολλές φορές ακόμη και την απόσταση που έχει διανύσει. Όταν όμως διαβάζεις την ώρα που μετακινείσαι, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την κατάσταση διαφορετικά και τα ερεθίσματα αυτά δεν γίνονται αντιληπτά.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο εγκέφαλος λαμβάνει μπερδεμένα μηνύματα. Από τη μία οι μύες του, αλλά και τα μάτια του δίνουν το σήμα πως παραμένει σταθερός, ενώ διαβάζει το βιβλίο του. Παράλληλα όμως, οι αισθητήρες ισορροπίας, στέλνουν σήμα πως βρίσκεται σε κίνηση. Και οι δύο πληροφορίες δεν μπορεί να είναι σωστές. Υπό άλλες συνθήκες, τη “δυσλειτουργία” αυτή μπορεί να την προκαλέσει μόνο μια νευροτοξίνη ή δηλητήριο. Κάπως έτσι εκπέμπεται σήμα κινδύνου και το ανθρώπινο μυαλό φροντίζει πρώτα και κύρια να αποβάλλει το δηλητήριο, με απλά λόγια να ξεράσει.
Με λίγα λόγια, κάθε φορά που ο εγκέφαλος λαμβάνει μπερδεμένα ερεθίσματα όπως τα εξηγήσαμε παραπάνω, επιλέγει τη ναυτία και τη δυσφορία που έχει όμως ως στόχο την προστασία από τον “πλασματικό” κίνδυνο. Για να συνοψίσουμε λοιπόν, ζαλίζεται κανείς στο αυτοκίνητο επειδή ο υπερπροστατευτικός εγκέφαλός του αισθάνεται συνεχώς την απειλή δηλητηρίασης.
Να, λοιπόν ποιος ο λόγος της ζαλάδας όταν κανείς δεν προσέχει το δρόμο. Άλλους τους επηρεάζει περισσότερο, άλλους λιγότερο. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν έχουν καμιά δυσκολία να διαβάζουν στο αυτοκίνητο. Μη ρωτάτε το γιατί εκεί. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζετε πως λειτουργεί ο μηχανισμός στη δική σας περίπτωση και καταλήγετε στο πάρκινγκ της εθνικής να βγάζετε τα “άντερά” σας.
ΠΗΓΗ LIFEHACKER