10 απλοί τρόποι για να γλυτώσεις τον εαυτό σου από το να τα κάνεις θάλασσα στην ζωή σου.
1) Σταμάτα να δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στο πως αισθάνεσαι.
Το πώς αισθάνεσαι, είναι πως αισθάνεσαι. Σύντομα θα περάσει. Το πώς σκέφτεσαι, είναι πως σκέφτεσαι. Σύντομα θα αλλάξει και αυτό. Πες στον εαυτό σου, ότι αυτό που νιώθεις το νιώθεις και αυτό που σκέφτεσαι, το σκέφτεσαι. Από την στιγμή που δεν μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να σκέφτεται ή να αποτρέψεις τα αισθήματα να δημιουργούνται στο μυαλό σου, δεν έχει κανένα νόημα να είσαι περήφανος ή να ντρέπεσαι για αυτά. Δεν τα προκάλεσες εσύ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις τις πράξεις σου. Αυτές είναι η μόνη αιτία ευχαρίστησης ή ντροπής
2) Σταμάτα να ανησυχείς. Συχνά κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Όσο περισσότερο σκέφτεσαι κάτι άσχημο, τόσο πιθανότερο είναι να συμβεί. Όταν είσαι αρκετά κοντά στο να αναγνωρίσεις το πρώτο σημάδι του προβλήματος, τότε σίγουρα θα βρεις κάτι ώστε να πείσεις τον εαυτό σου ότι όντως υπάρχει πρόβλημα.
3) Χαλάρωσε με τον σχολιασμό της εσωτερικής σου ζωής.
Αν θες να είναι χαρούμενος, σταμάτα να λες στον εαυτό σου ότι είσαι άθλιος. Οι άνθρωποι συνέχεια λένε στον εαυτό τους πως αισθάνονται, τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, τι σημαίνει το καθετί. Τα περισσότερα προκύπτουν από την φαντασία τους. Τα υπόλοιπα είναι ίσα μέρη από ψέματα και παρερμηνεύσεις.
Έχεις μόνο μια περιορισμένη αντίληψη για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Συνήθως, ούτε αυτοί γνωρίζουν κάτι περισσότερο και σίγουρα νοιάζονται πολύ λιγότερο για εσένα, από ότι εσύ για αυτούς. Δεν έχεις κανένα τρόπο να γνωρίζεις πραγματικά τι σημαίνει το καθετί. Οτιδήποτε πεις στον εαυτό σου είναι και αυτό που θα πιστέψεις.
4) Μην δίνεις σημασία στην εσωτερική σου αυτοκριτική.
Το να κρίνεις τον εαυτό σου είναι ανούσιο. Το να κρίνεις τους άλλους είναι ανοησία. Ότι και να κάνεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα το κάνει καλύτερα. Όσο άσχημα και να είσαι, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα είναι χειρότερα. Από την στιγμή που δεν μπορείς να πεις τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο, πως μπορείς να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σωστά μεταξύ αυτών; Το να κρίνεις τους άλλους είναι ανόητο. Από την στιγμή που δεν γνωρίζεις όλα τα γεγονότα και έχεις μόνο μια μερική άποψη για τον άλλο, δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια αξιόπιστη και αντικειμενική κλίμακα αξιολόγησης.
Και στην τελική, ποιος νοιάζεται για την άποψη σου έτσι και αλλιώς;
5) Σταμάτα να νιώθεις ένοχος.
Η ενοχή δεν αλλάζει τίποτα. Μπορεί να σε κάνει να αποδεχθείς την ευθύνη, αλλά δεν παράγει κάτι καινούργιο στην ζωή σου. Αν νιώθεις ένοχος για κάτι που έκανες, είτε κάνε κάτι για να επανορθώσεις ή αποδέξου ότι τα σκάτωσες και προσπάθησε να μην το κάνεις ξανά. Στην συνέχεια, άφησε το να ξεχαστεί.
Αν αισθάνεσαι ένοχος για κάτι που κάποιος άλλος έκανε, τότε πήγαινε να δεις ένα ψυχίατρο. Αυτό είναι τρελό..
6) Σταμάτα να ανησυχείς για το τι λέει ο υπόλοιπος κόσμος για εσένα.
Οι κακοήθεις άνθρωποι μπορεί να σε τρελάνουν. Οι καλοί άνθρωποι δεν μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο. Τα γεγονότα είναι γεγονότα και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Δεν μπορούν να σου κάνουν κάτι. Εσύ το κάνεις στον εαυτό σου.
Τα οποιαδήποτε συναισθήματα είναι αποτέλεσμα εξωτερικών γεγονότων, είναι αδύναμα μέχρι την στιγμή που εσύ θα τους επιτρέψεις να ανέβουν στην επιφάνεια. Εξάλλου, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με το να σκέφτονται για τον εαυτό τους (και το τι σκέφτεσαι εσύ για αυτούς) για να ανησυχούν για εσένα.
7) Σταμάτα να κρατάς σκορ.
Οι αριθμοί είναι αριθμοί. Δεν έχουν μυστικές δυνάμεις. Επειδή κάτι μπορεί να εκφράζεται ως αριθμός ή αναλογία, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Πολλοί από τους δείκτες επιχειρήσεων είναι είτε άσχετοι, είτε ασυναρτησίες, είτε παράλογοι ή απλά λάθος. Αν δεν τους καταλαβαίνεις ή λένε κάτι περίεργο, απλά αγνόησε τους. Δεν υπάρχει τίποτα το επιστημονικό στο να βασίζεσαι σε σφαλμένα στοιχεία. Ούτε τίποτα χρήσιμο στο να βασίζεις την ζωή σου σε αριθμούς, που ήταν ανόητοι εξαρχής.
8) Μην ανησυχείς αν η ζωή και η καριέρα σου δεν πάνε όπως θα ήθελες.
Όσο πιο πολύ μένεις προσκολλημένος σε ένα σχέδιο, τόσο πιο σύντομα θα πάει κάτι λάθος. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Όσο προσεκτικά και να έχεις αναλύσει την κατάσταση όταν έκανες το σχέδιο, αν έχουν περάσει πάνω από μερικές μέρες τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει. Μετά από ένα μήνα θα είναι τελείως διαφορετικά. Μετά από ένα χρόνο σχεδόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ο προγραμματισμός είναι χρήσιμος μόνο σαν μια αρχή που θα αναγκάσει τον άνθρωπο να σκεφτεί προσεκτικά τι θα κάνει και τι όχι. Μόλις ξεκινήσεις, πέτα το σχέδιο στην άκρη και έχε το νου σου στην πραγματικότητα.
9) Μην αφήνεις τους άλλους να σε χρησιμοποιούν για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες.
Το να θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για την επιτυχία και ευτυχία κάποιου άλλου, σημαίνει ότι έχεις χάσει το νόημα. Είναι η ζωή του και όχι δικιά σου. Αυτός πρέπει να την ζήσει. Δεν μπορείς να το κάνεις εσύ για αυτόν, ούτε μπορείς να τους αποτρέψεις από το να τα θαλασσώσουν αν αυτό έχουν αποφασίσει να κάνουν.
10) Σταμάτα να ανησυχείς για την προσωπικότητα σου. Δεν έχεις.
Η προσωπικότητα, όπως και το εγώ κάποιου, είναι μια δημιουργία του μυαλού. Δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Είναι μια λέξη που περιγράφει την γενική εντύπωση που δίνεις στους άλλους μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σου. Αν η προσωπικότητα σου δεν είναι αρεστή σήμερα, μην ανησυχείς. Μπορείς πάντα να την αλλάξεις, εφόσον επιτρέψεις στον εαυτό σου να το κάνει. Αυτό που καθορίζει την προσωπικότητα ενός ατόμου, είναι μια συνεχής και αποφασιστική προσπάθεια από μέρους του να λέει στον εαυτό του τι είδους άνθρωπος είναι και να πράττει ανάλογα.
Αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που είσαι, άλλαξε τον. Ο μόνος που στέκεται στον δρόμο σου είσαι εσύ..