in

Πολλαπλασιασμός Παχυφύτων από τα Φύλλα! Μια Εκπληκτική Μέθοδος που θα Σας Εντυπωσιάσει!

Γνωρίζετε πως να πολλαπλασιάσετε τα παχύφυταχρησιμοποιώντας μοσχεύματακαι φύλλα από τα παλαιότερα φυτά;

Εάν σας αρέσουν τα καλλωπιστικά φυτά και ασχολείστε κάθε μέρα με το μπαλκόνι, την βεράντα ή την αυλή σας, θα αγαπάτε ιδιαίτερα ταπαχύφυτα. Τέτοια φυτά, όπως είδηΚρασούλας και Εχεβέριας, δίνουν στις συνθέσεις σας μια αρχιτεκτονική καλαισθησία με την τέλεια γεωμετρία της διάταξης των φύλων τους και μετατρέπουν το μπαλκόνι σας σε έναν μαγικό πίνακα ζωγραφικής με τις αμέτρητες αποχρώσεις τους.

Αυτά τα φυτά αγαπάνε το φως και στο τέλος της σεζόν, όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο ανάπτυξής τους, αρχίζουν να μακραίνουν το στέλεχός τους και τα φύλλα αυξάνουν την απόσταση μεταξύ τους πάνω στο στέλεχος.

Αν έχετε κάποιο τέτοιο παχύφυτο που έχει αρχίσει να μακραίνει το στέλεχός του, όπως αυτό στη φωτογραφία, μην φοβάστε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πολλαπλασιάσετε!

Παρά το γεγονός ότι το φυτό εξακολουθεί να φαίνεται πανέμορφο κοιτώντας το από την κορυφή, τα χαμηλότερα φύλλα θα αρχίσουν να μαραίνονται, να αποκόπτονται και να πέφτουν. Σύντομα το φυτό θα έχει ένα ρόδακα ψηλά πάνω από το έδαφος, την κορυφαία ροζέτα του και ένα μακρύ γυμνό στέλεχος στο κάτω μέρος. Έτσι, πριν τα φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται και πέσουν, μαζέψτε τα και χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε αγενή πολλαπλασιασμό ώστε να φτιάξετε περισσότερα φυτά. Ο πολλαπλασιασμός τέτοιων παχυφύτων είναι εύκολος, διασκεδαστικός και δεν θα σας κοστίσει τίποτα!

pollaplasiasmos-pachyfyton-apo-ta-fylla-1466-1-300x270Αρχίστε αφαιρώντας τα χαμηλότερα φύλλα στη βάση του στελέχους. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αφαιρείτε τα φύλλα από το στέλεχος. Κρατήστε απαλά το φύλλο ώστε να είναι σταθερό και κουνήστε το πλευρικά και καθέτως μέχρι να αισθανθείτε ότι ελευθερώθηκε από το στέλεχος. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πήρατε ολόκληρο το φύλλο. Αν τραυματίσετε το φύλλο κατά τη διαδικασία, αφήνοντας τη βάση του κολλημένη στο στέλεχος, δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει ρίζες ή ένα νέο φυτό στις επόμενες φάσεις που θα δούμε.

Δείτε στις εικόνες πως μοιάζουν τα φύλλα όταν αποκόπτονται σωστά από το στέλεχος που απομένει ανέπαφο.

Αφού αφαιρέσετε επιτυχώς τα χαμηλότερα φύλλα, το γονεϊκό φυτόθα μείνει με μια μικρή ροζέτα στην κορυφή και ένα μακρύ γυμνό στέλεχος. Αυτό που έχετε να κάνετε με το γονεϊκό φυτό είναι να αποκεφαλίσετε την κορυφαία ροζέτα για να την φυτέψετε σε μια άλλη γλάστρα αργότερα.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιείστε ένα ψαλίδι ή ένα κοφτερό μαχαιράκι. Η ροζέτα που μένει αποτελείται από μια δέσμη φύλλων και έναν κοντό μίσχο και σίγουρα είναι πιο καλαίσθητη από πριν.

pollaplasiasmos-pachyfyton-apo-ta-fylla-1466-2-300x270Πριν τοποθετήσετε τα φύλλα σε υγρό χώμα για να ριζοβολήσουν, πρέπει να αφήσετε τα άκρα τους (τα σημεία τομής και αποκοπής από το στέλεχος του αρχικού φυτού) να στεγνώσουν καλάκαι να σχηματισουν κάλλος μέχρι να επουλωθούν οι πληγές. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας! Εάν δεν αφήσετε τα σημεία τομής να στεγνώσουν και τοποθετήσετε τα φύλλα απευθείας στο χώμα, θα απορροφήσουν πολύ υγρασία και θα σαπίσουν. Εκτός απο τα φύλλα, θα πρέπει επίσης να αφήσετε και την άκρη του στελέχους της ροζέτας να στεγνώσει για τον ίδιο λόγο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μια εβδομάδα.

Μόλις αισθανθείτε πως τα άκρα των φύλλων είναι αρκετά ξηρά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάνω σε χώμα που έχει καλή αποστράγγιση και είναι ειδικό για παχύφυτα. Μπορείτε να βρείτε τέτοιο χώμα σε πολλά φυτώρια και καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Ενδεχομένως, κάποιοι μπορεί να εμποτίζουν τα άκρα των φύλλων σε μια ορμόνη ριζοβολίας, αλλά θα έχετε μεγάλη επιτυχία και χωρίς αυτή. Προτιμήστε να κρατήσετε τα φύλλα, κάνοντας αυτή τη διαδικασία σε εσωτερικούς χώρους δίπλα σε ένα παράθυρο που το χτυπάει το φως του ήλιου.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα φύλλα θα ριζοβολήσουν στα άκρα τους και θα παρατηρήσετε μικρές ροζέ ρίζες να προεξέχουν. Αργότερα, θα βλαστίσουν τα μικροσκοπικά φυτά και θα αρχίσουν να αυξάνονται. Ποτίστε τα φύλλα πολύ σπάνια, μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τις ρίζες ή τα μικροσκοπικά φυτά πάνω σε αυτά.

Μόλις παρατηρήσετε τις ρίζες ή τα μικροσκοπικά φυτά, ποτίστε τα περίπου μία φορά την εβδομάδα ή κάθε φορά που θα διαπιστώσετε ότι το έδαφος είναι τελείως στεγνό. Για τα παχύφυτα που είναι πλήρως ανεπτυγμένα, μεγάλες ποσότητες νερού δεν τους κάνουν καλό. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι δεν τα ποτίζετε υπερβολικά, ψεκάστε τα άκρα των φύλλων με ένα σπρέι γεμάτο νερό μία φορά την ημέρα, αντί να βρέχετε πλήρως το έδαφος.

Αφήστε τα μικροσκοπικά φυτά να μεγαλώσουν σε σειρές, όπως είχατε αρχικά τοποθετήσει τα φὐλλα μέχρι να παρατηρήσετε το γονεϊκό φύλλο να αρχίσει να μαραίνεται. Σε αυτό το σημείο, αφαιρέστε προσεκτικά το γονεϊκό φύλλο από τα μικροσκοπικά νέα φυτά με τον ίδιο τρόπο που το αφαιρέσατε από το αρχικό στέλεχος, και στη συνέχεια, τοποθετήστε τα φυτά, το καθένα στο δικό του δοχείο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς δεν πρέπει να αφαιρέσετε κατά λάθος τις ρίζες των φυτών μαζί με το φύλλο. Έτσι, μπορείτε εναλλακτικά να τα μεταφυτεύσετε μαζί με το φύλλο και να το αφήσετε να μαραθεί αργότερα τελείως από μόνο του.

Να έχετε στο νου σας, πως δεν θα δώσει το κάθε φύλλο ένα νέο φυτό. Θα διαπιστώσετε ότι μερικά από τα φύλλα, απλά θα μαραθούν χωρίς να ριζώσουν, κάποια θα ριζώσουν χωρίς να αναπτυχθεί σε αυτά το μικροσκοπικό φυτό και κάποια άλλα, θα αναπτύξουν φυτό αλλά όχι ρίζες. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, επειδή τα περισσότερα φύλλα θα ριζοβολήσουν φυσιολογικά και θα αναπτυχθούν τα νέα φυτά.

Η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ. Επιστρέψτε πίσω στην αρχική γλάστρα, στην οποία έχει απομείνει το κομμένο γυμνό στέλεχος. Αφήστε το για μερικές μέρες και τελικά θα αρχίσετε να παρατηρείτε νέα μικροσκοπικά φυτά να φυτρώνουν από τα σημεία αποκοπής των φύλλων.

Φυτέψτε τη ροζέτα που αποκόψατε από αυτό το στέλεχος στην αρχή της διαδικασίας, όταν στεγνώσει το σημείο τομής της και επουλωθεί η πληγή, σε μια γλάστρα με χώμα που αποστραγγίζει καλά, ιδανικό για παχύφυτα. Το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φυσιολογικά.

share24.gr

Ατλαντίδα: Οι επικρατέστερες θεωρίες ιστορικών και επιστημόνων για το θρυλικό νησί του Πλάτωνα

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούν 5+1 Έλληνες τραγουδιστές