in

36 Χρόνια πριν, αυτό το μωρό έλαβε ένα μόσχευμα καρδιάς, ενός μπαμπουίνου

Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που το μόσχευμα της καρδιάς ενός μπαμπουίνου έσωσε τη ζωή ενός μωρού. Το κοριτσάκι εκείνο λεγόταν Baby Fae.

Το βρέφος έζησε 21 μέρες μετά την μεταμόσχευση, δύο εβδομάδες περισσότερο από ό,τι τα έχει καταφέρει οποιοσδήποτε σε ανάλογη περίπτωση.

Είχε γεννηθεί 3 εβδομάδες πρόωρα με σύνδρομο αριστερής υποπλαστικής καρδιάς, ένα γενετήσιο ελάττωμα κατά το οποίο η αριστερή πλευρά της καρδιάς δεν έχει σχηματιστεί πλήρως.

Τα βρέφη σε ανάλογες περιπτώσεις καταφέρνουν να επιζήσουν μόλις για δύο εβδομάδες, έτσι η μητέρα της Fae έπρεπε να αποφασίσει αν θα επέλεγε το μωρό της να πεθάνει στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.1-1-650x421

Η γιατρός του βρέφους, Dr. Bailey, μια παιδίατρος με ειδίκευση στην καρδιοχειρουργική στο Loma Linda University είχε επενδύσει μεγάλο μέρος των ερευνών της στις μεταμοσχεύσεις από άλλα είδη και είχε κάτι διαφορετικό να προτείνει.

Το μωρό, εκτός από το θέμα στην καρδιά του, ήταν υγιές κι έτσι με την άδεια και συγκατάθεση της μητέρας, αποφάσισαν να δοκιμάσουν να της μεταμοσχεύσουν την καρδιά ενός μπαμπουίνου. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν το μωρό έγινε 12 ημερών.

Στις 11:35 το πρωί, η καρδιά του μωρού ξεκίνησε να χτυπάει. ‘Νιώσαμε δέος,’ θυμάται η Sandra Nehlsen-Cannarella, μία από τις γιατρούς που συμμετείχαν στο χειρουργείο της μικρής Fae. “Δεν νομίζω να υπήρχε κάποιος μέσα στο δωμάτιο του χειρουργείου που να μην συγκινήθηκε.”

Η διαδικασία μαγνητοσκοπήθηκε και την είδαν εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποιοι έστειλαν κάρτες, λουλούδια και ερωτήσεις για τη διαδικασία, κάποιοι άλλοι αμφέβαλλαν για την ηθική ενός τέτοιου χειρισμού, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

2-1-650x366Η κατάσταση του μωρού όλο και βελτιωνόταν, αν και 14 μέρες μετά την επέμβαση η καρδιά άρχισε πάλι να φθίνει.

Δυστυχώς, το μωρό πέθανε στις 16 Νοεμβρίου του 1984, αλλά η επέμβασή της άλλαξε την ιατρική ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Ένα χρόνο μετά, το 1985, η γιατρός Dr. Bailey κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς σε μωρό από άλλο είδος.

Αν ο Stephen Hawking ζούσε στην Ελλάδα, της Κικής Τσακίρη

ΤΕΣΤ: Ποιά Πόρτα Θα Ανοίξεις; Η Επιλογή Σου Αποκαλύπτει Πολλά Για Την Ψυχή Σου