in

Πατήσατε αχινό; Χρήσιμος οδηγός για το τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

Οι αχινοί της θάλασσας είναι πλάσματα σε σχήμα σφαίρας ή επίπεδα που ζουν στον ωκεανό και είναι πλήρως καλυμμένα με προστατευτικά αγκάθια. Στις άκρες αυτών των αγκαθιών υπάρχουν μικροσκοπικές τσιμπίδες που μοιάζουν με νύχι.

Οι αχινοί δεν θα σας επιτεθούν, αλλά επειδή ζουν σε ρηχά νερά και τους αρέσει να κρύβονται κοντά σε βράχους, μπορεί να πατήσετε ή να αγγίξετε έναν κατά λάθος.

Δερματίτιδα από αχινούς της θάλασσας
Αυτά τα μαύρα σημάδια τρυπήματος είναι τα αγκάθια ενός αχινού που έχουν σπάσει σε ένα δάχτυλο. Οι άκρες των αγκαθιών έχουν δαγκάνες που μοιάζουν με νύχι που τους επιτρέπουν να παραμείνουν στο δέρμα σας. Ορισμένα είδη αχινών είναι δηλητηριώδη, αλλά τα τσιμπήματά τους σπάνια είναι θανατηφόρα. Προσπαθήστε να τους απομακρύνετε το συντομότερο δυνατό και διατηρήστε την περιοχή καθαρή.

Πιθανότατα δεν θα σας τσιμπήσει αν αγγίξετε ελαφρά έναν αχινό, αλλά αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε πίεση, όπως αν πατήσετε έναν αχινό, τα αγκάθια του αχινού πιθανότατα θα απελευθερώσουν δηλητήριο και θα σας τσιμπήσουν.

Τα τσιμπήματα του αχινού δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, αλλά είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα και τις θεραπείες, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν τη χρειαστείτε.

Συμπτώματα
Εάν σας τσιμπήσουν, τα συμπτώματά σας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο από τα 950 είδη αχινού σας έχει τσιμπήσει. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για ένα απλό τσίμπημα αχινού σε ρηχά νερά περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα στην περιοχή όπου σας τσίμπησαν και γύρω από αυτήν
 • Κοκκίνισμα γύρω από το σημείο
 • Ευαισθησία ή πόνος
 • Λοίμωξη εάν το τσίμπημα δεν αντιμετωπιστεί
 • Μπλε χρωματισμός στο σημείο όπου τρύπησε το δέρμα σας
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Επαφή με αχινό

Οι αχινοί δεν επιτίθενται, αλλά αν πατήσετε έναν ή με κάποιο τρόπο καρφωθείτε από τα αγκάθια τους, μπορεί να είναι επώδυνο και δυνητικά επικίνδυνο. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα αγκάθια το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε την αντίδραση καθώς και τυχόν δευτερογενή μόλυνση από το τραύμα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο έως (σπάνια) ακραία αλλεργική αντίδραση, δυσκολία στην αναπνοή και ακόμη και θάνατο.

Εάν ένας αχινός σας τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές όταν τον συναντήσετε, τα συμπτώματά σας θα είναι πιο σοβαρά και πιθανόν να περιλαμβάνουν

 • Ακραία κόπωση
 • Απώλεια δυνάμεων
 • Σημάδια σοκ
 • Απώλεια της αίσθησης ή της ικανότητας κίνησης
 • Προβλήματα στην αναπνοή
 • Θάνατος

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα αχινού στο σπίτι. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να θεραπεύσετε τα συμπτώματά σας:

Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό νερό για τουλάχιστον μία ώρα.
Εάν η ράχη του αχινού έσπασε και έχει κολλήσει στο δέρμα σας, βγάλτε την με τσιμπιδάκι.
Ξεπλύνετε και τρίψτε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό.
Αφήστε το τραύμα ανοιχτό. Μην το δέσετε με επίδεσμο.
Πάρτε τακτικές δόσεις ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Σχετικές πληροφορίες:
Μια άλλη πιθανή μέθοδος για την αφαίρεση αγκαθιού περιλαμβάνει τη χρήση ξυδιού. Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ξύδι ή τοποθετήστε πάνω της ένα πανί εμποτισμένο με ξύδι. Εναλλάσσετε ξύδι και ζεστό νερό μερικές φορές την ημέρα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βγάλετε τα αγκάθια το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορείτε να τα βγάλετε μόνοι σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Θα κάνει μια μικρή τομή για να την αφαιρέσει, ανάλογα με το πόσο βαθιά στο δέρμα σας είναι.

Εάν αισθάνεστε κάποια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες ή εάν τσιμπήσατε κοντά στον αγκώνα, το γόνατο ή άλλη άρθρωση, αναζητήστε αμέσως επείγουσα βοήθεια.

Επιπλοκές
Εάν ο τραυματισμός σας είναι ακραίος ή εάν δεν τον αντιμετωπίσετε σωστά, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Η παράλυση, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η νέκρωση των ιστών και ο θάνατος είναι όλες πιθανές επιπλοκές από τσιμπήματα αχινού.

Η νέκρωση των ιστών είναι όταν τα κύτταρα του δέρματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο ή αίμα και πεθαίνουν. Συμβαίνει αφού το δέρμα υποστεί εξωτερικό τραυματισμό ή σοβαρό τραύμα. Εάν έχετε νέκρωση ιστού, το προσβεβλημένο μέρος του δέρματός σας θα είναι επώδυνο, κόκκινο, πρησμένο, μουδιασμένο και θα έχει φουσκάλες. Μπορείτε να την αποφύγετε διατηρώντας το τσίμπημα του αχινού σας καθαρό.

Εάν αφήσετε ένα αγκάθι στο δέρμα σας για πολύ καιρό, θα σκάψει βαθύτερα στο δέρμα σας. Εάν εισχωρήσει πολύ βαθιά στον ιστό σας, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς.

Για να αποφύγετε όλες αυτές τις επιπλοκές, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης αμέσως μόλις παρατηρήσετε σοβαρά συμπτώματα ή αν έχετε συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πρόληψη
Εάν βρίσκεστε σε ρηχές ή βραχώδεις περιοχές του ωκεανού, προσέξτε για αχινούς. Προσέξτε πού πατάτε και πού βάζετε τα χέρια σας για να αποφύγετε την αιφνίδια επαφή μαζί τους. Μην μπαίνετε στον ωκεανό τη νύχτα αν γνωρίζετε ότι υπάρχουν αχινοί στην περιοχή.

Το να φοράτε παπούτσια για το νερό ή βατραχοπέδιλα μπορεί να σας προστατεύσει από το να πατήσετε πάνω στα αγκάθια ενός αχινού.

Για την υγεία των αχινών, δεν πρέπει να τους αγγίζετε. Αν πρέπει να αγγίξετε έναν για να τον απομακρύνετε από το δρόμο σας, για παράδειγμα, χειριστείτε τον προσεκτικά και αποφύγετε να ασκήσετε υπερβολική πίεση στα αγκάθια.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα του αχινού σας, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του τραυματισμού σας.

Έρχεται η ώρα που λες φτάνει! Ως εδώ. Ως εδώ με το φιλότιμο, ως εδώ με την υπομονή..

10 Έξυπνες χρήσεις ομορφιάς με την χρήση βαζελίνη που θα σου λύσουν τα χέρια