in

Άρης Σερβετάλης: «Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι αποκάλυψη»

Ο Άρης Σερβετάλης δίνει πολύ σπάνια συνεντεύξεις, αλλά όταν το κάνει, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όλα όσα λέει. Ο γνωστός ηθοποιός, με αφορμή την παράσταση “Βατράχια” που θα ανέβει και στην Επίδαυρο, μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Άρη Καβατζίκη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίοδο με τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό που αποχώρησε από παράσταση, ενώ μίλησε και για τη θρηκσευτική του πίστη, την υποκρισία και την έλλειψη ελευθέριας αλλά και για την σύντροφο της ζωής το, Έφη Μπίρμπα.

«Ως νέος δεν ήθελα να κάνω κάτι επαγγελματικά, ήθελα απλά να περνώ ωραία χωρίς στόχο και αυτό έχει μια επικινδυνότητα. Όταν τελειώνεις το σχολείο, μπαίνεις σε διαφορά πράγματα και καταχρήσεις, πέρασα από αυτά, αλλά η ενασχόλησή μου με το θέατρο, ήταν λυτρωτική. Εάν δεν υπήρχε το θέατρο, ίσως και να έπαιρνα κάποιον άλλο δρόμο που μπορεί να μην ήταν και ευχάριστος», είπε αρχικά ο Άρης Σερβετάλης.

Για την τηλεοπτική επιτυχία που γνώρισε με το «Είσαι το ταίρι μου» και τη φήμη που απέκτησε, είπε: «Η δύναμη της τηλεόρασης είναι τεράστια, ήταν επιθετικό αυτό που συνέβη με το “Είσαι το ταίρι μου”, υπήρχε έλξη για τον κόσμο και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ήρθαν προτάσεις παρόμοιες με το “Είσαι το ταίρι μου” και εγώ τότε πήρα μια απόσταση, εξαφανίστηκα. Δούλεψα για ένα χειμώνα σε μια μάντρα πλοίων, όπου φτιάχναμε καταστρώματα και καμπίνες, συντηρούσαμε τα σκάφη που έβγαιναν το καλοκαίρι».

«Υπήρχε ήδη η Έφη (Μπίρμπα) στη ζωή μου, όταν πήρα την απόφαση να πάω να δουλέψω στη μάντρα, μου είπε εννοείται, να το κάνω και ότι είναι φυσιολογικό. Είμαστε και οι δύο ημίτρελοι. Με την Έφη είμαστε πολλά χρόνια μαζί κι έχουμε διαμορφώσει ο ένας τον άλλον. Νιώθω ευλογιά τη συνάντησή μου μαζί της, έμαθα ουσιαστικά πράγματα από εκείνη, τη θαυμάζω πώς αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα με πολύ καλλιτεχνικό τρόπο, ενώ εγώ είμαι πιο πρακτικός άνθρωπος», πρόσθεσε στη συνέχεια για τη σύζυγό του.

Ο Άρης Σερβετάλης αναφέρθηκε και στην αποχώρησή του από τη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος», την περίοδο της πανδημίας και τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη.

«Η στάση μου ήταν συνειδητή, δεν ήθελαν να μπω στο διαχωρισμό «εμβολιασμένοι και μη», ανακοίνωσα αυτό που είχα ήδη προαναγγείλει στην παραγωγή και αποχώρησα. Αποδείχτηκε ότι τελικά δεν είμαστε τόσο ελεύθεροι, γιατί αν ένας πει κάτι αντίθετο από τη γενικότερη κοινή άποψη, δεν γίνεται αποδεκτό στην πράξη. Δεν είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε, γιατί όλοι μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων και την ελευθέρια λόγου. Ας πει ο καθένας την άποψή του, δεν με ενοχλεί καθόλου, με στεναχώρησε όμως, όταν έγινε από ανθρώπους που ήταν πιο κοντά επαγγελματικά και πιο ουσιαστικά. Με στεναχώρησε το γεγονός ότι, ενώ τα πράγματα ήταν εξαρχής ξεκάθαρα, ξαφνικά δεν ήταν ξεκάθαρα και όλο αυτό ήταν περίεργο. Δεν θέλω να το ξεχάσω, γιατί ήταν τόσο αποκαλυπτική αυτή η περίοδος, ήταν μάθημα ζωής ως προς τη δύναμη του όχλου. Ακόμη και αντίθετη άποψή να έχει κάποιος, στο τέλος θα πάρει το μέρος του όχλου, γιατί ο όχλος είναι πολύ δυνατός».

Για την σχέση του με την πίστη και τον Θεό ο Άρης Σερβετάλης σημείωσε: «Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος να πιστεύει, γνωρίζοντας την Ορθοδοξία. Άλλαξα ως άνθρωπος, βλέπω τη ζωή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι αποκάλυψη, όταν κάποιος φτάνει σε σημείο που δεν έχει να πιαστεί από κάπου, έρχεται η πρώτή γνωριμία με τη θρησκεία. Ήμουν σε τέλμα λόγω καταστάσεων, και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που θα δώσει νόημα στη ζωή σου. Η Ορθοδοξία μου έδωσε απαντήσεις για το νόημα της ζωής, μου απαντήθηκαν πράγματα πολύ βασικά για την ψυχοσύνθεσή μου. Ανακάλυψα τη θρησκεία μέσω ενός ιερομόναχου, αν και στις μέρες μας υπάρχει ο προσωπικός ψυχολόγος, εμένα ψυχαναλυτής μου είναι ο πνευματικός μου».

Ραγδαίες εξελίξεις με την «Κιβωτό του Κόσμου»: Νεκρός ξαφνικά βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του πατέρα Αντωνίου – Οι πρώτες πληροφορίες

Ανέκδοτο: Εύπορη, μοναχική κυρία αναζητά σύντροφο